Arkitektur i Oslo
 
Varsler
Fjern alle varsler

Oslo Arkitektur i Oslo

Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Jeg tenkte å lage en tråd hvor vi kunne fokusere på interessante enkeltbygninger i Oslo-området. Vi har en egen tråd for historiske bilder av Oslo, så denne tråden er kunt ment for bilder av arkitekturen slik den fremstår i dag. 

 

Sitat
Topic starter Publisert : 1. mai 2019 14:47
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Her er et bilde av borettslaget Welhavens gate 10 som ligger i området nedenfor Bislett i sentrum. Dette er et prosjekt som ble utviklet i sammarbeid med Obos og Oslo kommune som skulle ha ansvar for sin halvdel av bygården, men kommunen trakk seg ut av prosjektet etter et byggingen var i gang. Bygget er tegnet av arkitektene Fosse og Aasen og ble ferdigstilt i 1992.

Fosse og Aasen ble grunnlant i 1991, så jeg regner med at dette var blant de om ikke det første bygget de tegnet. 

Jeg synes en del postmodernistiske bygninger har en tendens til å se ganske billige, lite forseggjorte ut og med lite vellykkede proposjoner, men jeg synes denne gården er et hederlig unntak i så måte. Her er det ikke noe som ser feil ut i mine øyne. Tvert imot så synes jeg det ser ganske urbant og flott ut og jeg synes det passer godt inn i bygningsmiljøet rundt.

Instagram-kontoen til Obos som fungerte som kilde til bildet. 

SvarSitat
Topic starter Publisert : 1. mai 2019 16:46
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

En flott bygård i Niels Juels gate 7 på Skillebekk. Bygget er tegnet av arkitekt Henrik Nissen og ble byggemeldt i 1895. Det hadde visstnok blitt byggemeldt et annet bygg for eiendommen i 1892 og som var tegnet av Carl Aaman, men det prosjektet ble aldri realisert. Gården ble bygget for murmester Joh. Andersen. Fasadene er kledd med et mønster av rød og gul tegl. 

Jeg synes teglbruken her ser absolutt fabelaktig ut. Jeg skulle ønske vi så noen moderne prosjekter som inkorporerte slik bruk av tegl. 

 

SvarSitat
Topic starter Publisert : 15. juni 2019 15:26
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Oslo Tinghus ved  C.J. Hambros plass i Oslo sentrum. Bygget ble oppført i perioden 1991 til 1994 etter tegninger av Østgaard Arkitekter 

Jeg liker bygget godt og jeg synes de er blant de mest vellykkede postmodernistiske bygg jeg kjenner til. Jeg liker spesielt godt den monumentale inngangsdøren i tre som er omringet av glassflater. Veldig elegant.

Nettstedet til Terje Gronmo arkitekter, som er det kontoret heter i dag etter et navnebytte i 2007.

SvarSitat
Topic starter Publisert : 28. november 2019 13:40
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Nå vi snakker om postmodernisme, her er et enda et eksempel på stilen fra Oslo-arkitekturen: Utvidelsen av Glassmagasinet langs Møllergata. Bygget ble ferdigstilt i 1990 og er tegnet av Platou Arkitekter. 

Utformingen av bygget sies å være inspirert av Backergården i Kongens gate 31.

SvarSitat
Topic starter Publisert : 1. desember 2019 12:58
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Her er noen bilder av infill-prosjektet i Skippergata 12. Bygget ble ferdigstilt i 2002 og er tegnet av Mad arkitekter. Det representerer et av de første forsøkene på å tilrettelegge for flere boliger i Kvadraturen med om å revitalisere området. 

Bygget er ganske enkelt, men jeg synes det har proporsjoner som passer godt inn med bygårdene fra 1800-tallet som ellers preger Kvadraturen. Ideelt skulle jeg likt at man hadde gått for franske balkonger i andre etasje. Jeg tror det ville gjort bygget mer elegant og gjort at det overgangen mellom nummer 10 (som har en to-etasjers høy sokkel) og 12 fungerte enda litt bedre.

Bildene er lånt fra nettstedet Arkitektur N.

SvarSitat
Topic starter Publisert : 1. desember 2019 13:11
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Her er noen bilder fra det nest siste byggetrinnet på Sørenga. Byggetrinnet var nummer 7 i rekken av utbyggingen av Sørengakaia og ble tegnet av Kari Nissen Brodtkorb (nå Mer arkitektur), som for øvrig og tegnet siste byggetrinn på området. Byggetrinn 7 inneholdt 96 leiligheter og ble ferdigstilt tidlig i 2017.

Jeg synes at utbyggingen av Sørenga har vært generelt svært skuffende. Den monotone bruken av tegl gjør byggene fremstår som gråe og triste og mange av løsningene som har blitt valgt virker billige. Jeg mener de to siste Brodtkorb-tegnende byggetrinnene her hederlige unntak i så måte: For det første har teglen blitt gitt en mer rødlig og varmere glød enn på resten av byggene, for det andre så har byggene en svært vellykket bruk av kontrasterende farger, og for det tredje så virker alle detaljer som balkonger, vindusflater osv. til å holde topp kvalitet. 

Det er synd ikke dette var standarden på alle byggene der ute.

SvarSitat
Topic starter Publisert : 7. desember 2019 14:08
Mikael og Arild likte
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Skreddergården i Aksersgata 20 ved Stortinget. Gårdent ble oppført i 1895 og var tegnet av arkitekt Christian Reuter. Skreddermester Carl Hansen hadde sin virksomhet her til utpå 60-tallet, derav navnet på gården. 

Skreddergården kjennetegnes av sin unike fasade med forseggjorte freskomalerier. Det er ikke kjent hvem som utførte disse maleriene, men både Halvdan Davidsen og Arne Fladager er nevnt som mulige alternativer.

SvarSitat
Topic starter Publisert : 4. januar 2020 13:52
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Her er noen bilder av Kristinelundveien 22 på Frogner. Villaen er bygget på en liten høyde over Halvdan Svartes gate. Den monumentale villaen stod ferdig 1916 og var tegnet av arkitekt Einar Engelstad. Engelstad ga bygget en utforming med blanding av nordisk nybarokk og jugendstil. Den ble oppført for skipsreder Gottfred Mauritz Bryde fra Sandefjord og villaen blir regnet som et av hoved-monumentene fra den såkalte jobbetiden. 

Villaen har fått det lite flatterende kallenavnet Forbrytelsen, som skal ha gjenspeilet pengene som Bryde tjente i løpet av første verdenskrig. Huset ble tatt over av tyskerne under andre verdenskrig og brukt til domstol under andre verdenskrig. Rundt 150 norske statsborgere ble dømt til døden her i løpet av krigens gang.

Bildene er lånt fra Wikipedia.

SvarSitat
Topic starter Publisert : 29. februar 2020 18:20
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Her er noen bilder av Villa Femauri. Villaen ligger i Gladvollveien 13 på Nordstrand/Ljan. Den stod ferdig i 1923 og ble tegnet av Georges Heinecke like før hans død i 1921. Villaen har en ganske spesiell arkitektur påvirket av maurisk stil, noe som gjør bygget ganske unikt i Oslo.

Bildene er funnet i denne gamle Finn-annonsen.

SvarSitat
Topic starter Publisert : 2. september 2020 23:31
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Noen bilder jeg tok av hybelhuset i Dronning Astrids gate 2. Dronning Astrids gate er en sidegate som går ut fra Bogstadveien like ved Majorstuen. Bygget stod ferdig i 1990 og erstattet et lagerbygg som stod på adressen tidligere. Bygget ble tegnet av Platau arkitekter og det har et tydelig postmodernistisk preg. 

Jeg har alltid likte dette bygget. Det har noen pussige bygningstekniske løsninger, slik som inngangen som har presset flere meter inn i bygget. I tillegg er bygget svært skittent og jeg synes vinduskarmene gir et litt billig preg. Likevel synes jeg den generally utformingen av bygget fremstår som et av de mer vellykkede og mer smakfulle eksemplene på postmodernistisk arkitektur og jeg synes det passer godt inn i området rundt.

SvarSitat
Topic starter Publisert : 25. oktober 2020 16:51
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Her er noen bilder av det post-modernistiske leilighetskomplekset Stranden på Aker Brygge som jeg tok i går. Komplekset markerer slutten på Aker Brygge mot Tjuvholmen. Det stod ferdig i 1990 og er tegnet av Kari Nissen Brodtkorb. Det ble tildelt Murverksprisen i 1988, Houens Fonds Diplom i 1994 og European Steel Award i 1991.

SvarSitat
Topic starter Publisert : 17. desember 2020 22:55
Mikael gitt lik
Mikael
(@mikael)
Bruker Registered

Verandaene mot Bryggetorget må vel være bygget på senere? Det er det eneste elementet jeg ikke liker og som dessverre virker ganske ødeleggende etter min mening. Om de i det minste kunne vært bygget som balkonger med samme utforming med smijern som på de franske balkongene på bygget for øvrig ville det kanskje fungert bedre.

SvarSitat
Publisert : 18. desember 2020 08:20
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

@mikael Jeg er ganske sikker på at de balkongene er originale. De er laget i samme materiale og har samme design som balkongene på hjørnene ellers på bygget. 

SvarSitat
Topic starter Publisert : 18. desember 2020 12:36
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Mens vi snakker om velfungerende postmodernistisk arkitektur i Oslo, her er noen bilder jeg tok av bygårdene i Thorvald Meyers gate 23 på Grunerløkka i dag. Bygårdene er fra 1989 og ble tegnet av arkitektkontoret Narud-Stokke-Wiig. De ble bygget for selskapet Oslo Byfornyelse hvor kommunen var hovedeier.  

Jeg synes disse gårdene representerer et vellykket forsøk på å tilpasse bebyggelsen til omgivelsene samtidig som det tilførere området noe nytt. Jeg er også veldig godt de varme fargene. Bygårdene ble fredet i 2006 sammen resten av miljøet rundt Birkelunden.

SvarSitat
Topic starter Publisert : 23. april 2021 22:16