Varsler
Fjern alle varsler

Sarpsborg Områdeutvikling | Petersontomten

Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Det har nylig blitt avholdt en idékonkurranse for utviklingen av den såkalte Petersontomten i Sarpsborg og jeg tenkte at det derfor var på tide å lage en egen tråd til prosjektet. Petersontomten ligger mellom området Fritznerbakken og jernbanelinjen, et lite stykke nord for Sarpsborg sentrum. Peterson har hatt produksjon i Sarpsborg i mer enn hundre år, men de besluttet i 2018 å flytte bølgepapp-/emballasjevirksomheten til en ny fabrikk i Svinesunds-parken ved Halden. Fabrikken ble tatt i bruk i desember i fjor og det ble dermed åpnet opp for byutvikling på den tidligere fabrikktomten. 

VPK Peterson og Betongbygg Eiendom valgte derfor å gjennomføre en konkurranse i samarbeid med Norske Arkitekters landsforbund (NAL) for å få inn ideer til transformasjonen av området til en ny bydel. Vinneren av få oppdraget med å regulere området basert på vinnerforslaget.  Fem team ble valgt ut til å delta med hvert sitt bidrag:

  • Cobe og Rambøll med bidraget kalt “Petersonbyen - fra bølgepappfrabrikk til grønn bydel”
  • Dyrvik arkitekter, Jaja Arkitekter og Dronninga landskap med bidraget kalt “Nypappen” 
  • Snøhetta, edit/atelier, og Civitas med bidraget kalt “Papirbyen”.
  • A38 Arkitekter, ALT arkitektur, Arkitekt Kristine Jensen tegnestue og HBA arkitekter med bidraget kalt “PAPPEN for alle!”.
  • Oslo Works, Sanden+Hodnekvam og Agraff med bidraget kalt “Arven etter Peterson”. 

En enstemmig jury kåret bidraget levert av Dyrvik arkitekter, Jaja Arkitekter og Dronninga landskap til konkurransens vinner. Bidraget baserer seg på en vidreføring av kvartalsstrukturen fra Fritznerbakken. Kvartalsstrukturen avbøyes/knekkes i nord der eiendommen møter jernbanelinjen. I midten av planområdet er deler av den eksisterende produksjonshallen planlagt bevart. Hallen er tenkt som områdets naturlig møteplass og er omringet av torg- og park-/hagearealer.

Illustrasjonene viser vinnerbidraget laget av Dyrvik arkitekter, Jaja Arkitekter og Dronninga landskap.

Sitat
Topic starter Publisert : 20. november 2020 16:03
KvikHalden gitt lik
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

Det har nå blitt varselt oppstart av reguleringsprosessen. Fristen har blitt satt til den 4. september for å komme med innspill til arbeidene.

Kunngjøringsannonsen på nettsiden til Sarpsborg kommune.

SvarSitat
Topic starter Publisert : 9. juli 2021 14:14
Fredrik
(@fredrik)
Bruker Admin

En video hvor man går rundt i en 3d-modell av prosjektet:

 

https://www.pappensarpsborg.no/assets/Folkem%C3%B8te/BETONGBYGG%20FOLKEM%C3%98TE%20-%203D%20GJENNOMGANG.mp4

SvarSitat
Topic starter Publisert : 15. september 2021 10:44